textová verzia pre zrakovo postihnutých textová verzia | streda 8. máj 2024 | meniny: Ingrida
vyhľadať spojenie MHD
pohotovosť lekární

Rozpis pohotovostných lekárenských služieb od 17.00 hod. do 22.00 hod.

celý rozpis
kam dnes

Stredoveká dedina Paseka Hrad Strečno

Čo drôt spojil, čas nerozdelí… Budatínsky hrad, Žilina

Expozície Čičmany Čičmany

JÓZEF ROBAKOWSKI / Videomasochizmy Považská galéria umenia, Žilina

ďaľšie podujatia
mailinglist
Prajete si dostávať aktuálne informácie a správy? Prihláste sa do nášho mailinglistu.

tlač, návrat 07.09.2009 | Peter Hapčo

Spotrebiteľská poradňa – Bráňme sa proti nekvalitným zemiakom

Značenie a tipy k nákupu

Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Život bez nich si nevieme ani predstaviť. A nie je to len tak bezdôvodne - majú vysokú energetickú i biologickú hodnotu. Príčinou je vysoký obsah sacharidov, z toho asi 15 % tvorí škrob a 2 % balastné látky, z minerálnych látok je to predovšetkým kálium, z vitamínov v prvom rade vitamín C – jeho obsah je v priemere 17 mg/100g. Obsahujú aj potrebné aminokyseliny, a preto sú bielkoviny zemiakov biologicky najcennejšie spomedzi rastlinných bielkovín.

Každý spotrebiteľ by mal mať možnosť vybrať si zemiaky podľa kvality a účelu, na ktorý ich chce použiť. Preto je podľa Potravinového kódexu SR povinnosťou v predajni označiť odrodu konzumných zemiakov, „varný typ“ a dokonca aj vhodnosť ich použitia. Jednotlivé druhy sa totiž podľa obsahu škrobu správajú pri varení rozdielne. Táto skutočnosť napomáha na jednej strane konzumentom vybrať si odrody zemiakov na určitý druh jedál, na druhej strane je určitým plusom pre výrobcov, ktorí sa môžu zorientovať na trhu a ponúkať predovšetkým odrody podľa požiadaviek spotrebiteľov.

Varný typ

Do predajnej siete sa dostanú konzumné zemiaky štyroch varných typov:
Varný typ A sú zemiaky pevné, nerozvarivé, vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha jedál.
Varný typ B sú zemiaky polopevné, vhodné ako samostatná príloha jedál.
Varný typ C sú zemiaky múčnaté, stredne rozvarivé, vhodné ako príloha jedál a na prípravu zemiakovej kaše, cesta a pod.
Varný typ D sú zemiaky silne múčnaté, rozvarivé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov.

Odrody

Značenie by malo byť  bežnou záležitosťou. Žiaľ, často to tak nie je. Buď sa spotrebiteľ vôbec nedozvie o akú odrodu a varný typ ide, alebo si prinesie domov zemiaky prvej triedy, varný typ A a pri varení ho čaká nepríjemné prekvapenie. Namiesto zemiakového šalátu môže robiť zemiakovú kašu, zemiaky sú napadnuté plesňou alebo vykazujú iné chyby, prípadne sa predávajú priemyselné a kŕmne zemiaky ako zemiaky konzumné. 

K tomu, aby sa táto situácia zmenila, môže prispieť každý spotrebiteľ. Pri kúpe by sa mal dožadovať svojho práva - vedieť akú odrodu a varný typ kupuje a pravdivých údajov označujúcich tieto náležitosti. Iba vtedy zmiznú z regálov „anonymné zemiaky“ a tovar nízkej kvality.

Orgánom, ktorý je kompetentný značenie a kvalitu zemiakov kontrolovať a udelovať sankcie, je Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Ak spotrebiteľ zistí, že zemiaky v predajni nie sú riadne označené alebo údaje nezodpovedajú skutočnosti, môže podať podnet na niektorú z krajských alebo regionálnych správ. Tie danú skutočnosť prešetria a urobia nápravné opatrenia.

Kritériá pri nákupe

Konzumné zemiaky majú:
- byť zdravé, čisté, suché a pevné,
- byť nezelené, nenaklíčené a nenamrznuté,
- mať zemitú vôňu, a nie potuchnutú,
- mať rovnomernú žltohnedú farbu.
Nesmú byť klzké alebo vlhké, zvädnuté alebo otlačené. Takéto zemiaky vyľmi rýchlo hnijú.

Na etikete si všímajte

Nasledujúce údaje musia byť uvedené pri balených aj voľných zemiakoch na etikete alebo na výveske.

- Obchodný názov zemiakov: konzumné zemiaky alebo skoré zemiaky
- Odroda zemiakov: ak ide o odrodu kombinovaných varných typov, prevládajúci varný typ musí byť uvedený na prvom mieste.
- Varný typ: pevné, polopevné, rozvarivé.
- Vhodnosť použitia jednotlivých varných typov: napr. na zemiakový šalát, príloha k jedlu, výrobky zo zemiakov.
- Prípadné označenie „drobné“.
- Množstvo: iba pri balených zemiakoch.
- Dátum výroby, teda rok ich zberu.

Skladovanie

Zemiaky sa skladujú  v tme a chlade, aby neklíčili a nevznikali na nich zelené miesta. To sú podmienky, ktoré nie sú v žiadnom supermakte a v mnohých domácnostiach sa takisto nenájdu. Uprednostnite aspoň tovar, ktorý je balený do obalov chránicich pred svetlom. Najhoršie sú plastikové priesvitné vrecká. Tu je nielen svetlo a teplo, ale vzniká vlkosť a zemiaky začnú rýchlo hniť. Umyté zemiaky vydržia kratšie ako neumyté. Teplota pri skladovaní by nemala klesnúť pod štyri stupne, pretože sa začne škrob meniť na cukor. V takom prípade sa zemiaky síce môžu konzumovať, dostanú však sladkastú príchuť, ktorá je aj znakom pri zamrznutí zemiakov. Skladovanie v chladničke nie je potrebné. Iba nové zemiaky, ktoré sa rýchlo kazia, je vhodné uchovávať v chladničke pri teplote nad 4 stupne.

Tipy na skladovanie
- Skladujte zemiaky v chlade (pod 15 stupňov celzia), v suchu a chlade.
- Prekrytie papierom alebo vrecom obmedzí stratu vlhkosti zo zemiakov a zabráni  predčasnému scvrknutiu a ozeleneniu.
- Neskladujte zemiaky v plastovom vrecku.
- Keďže vo väčšine bytov nie je chladná skladovacia miestnosť alebo pivnica, lepšie je nakupovať malé množstvá zemiakov.

Solanín - ak sú zemiaky vystavené svetlu, vznikajú na šupke zelené fľaky, a zemiaky začínajú klíčiť. Na tomto mieste vzniká aj solanín, alkaloid s horkastou chuťou, ktorý vo vysokých koncentráciach pôsobí toxicky. Pri správnom skladovaní obsahuje zemiak iba nepatrné koncentrácie solanínu,  ktoré nemajú na organizmus žiadny vplyv. Pri dávke 20 až 25 mg je však treba počítať s bolesťami hlavy, žalúdka, nevoľnosťou, zvracaním a hnačkou. Zelené miesta a klíčky je preto potrebné vykrojiť. Pri varení prechádza solanín do vody, preto by sa mala voda po uvarení vyliať.

Akrylamid - je látka, ktorá vzniká v potravinách obsahujúcich škrob, ak pri vysokej teplote zahnednú. Je v podozrení, že môže vyvolávať rakovinové ochorenia. Hlavným pravidlom pri pečení, toastovaní a vyprážaní by malo byť: neprepiecť do čierna.

Pri zemiakoch platí:
- Pečené zemiaky obsahujú menej akrylamidu, ak sa robia z vopred uvarených zemiakov.
- Pri príprave hranoliek v rúre by teplota nemala presiahnuť 180 až 200 stupňov. To platí aj vtedy, ak sú na obale udané vyššie teploty.
- Hrubé hranolky sú lepšie ako ako tenké, pretože akrylamid vzniká napovrchu.
- Teplota pri vyprážaní vo fritéze by nemala  presiahnuť teplotu 175 stupňov. Konce hranoliek majú byť zlatohnedé, nie zhorené.

Zemiaky a zdravie

Dlho sa pokladali zemiaky  za príčinu priberania. Faktom však je: zemiak je zdravá a nízkokalorická potravina – má 70 kcl/100g. Nárast kalórií je predovšetkým dôsledkom spôsobu ich prípravy.

Zemiaky správne variť

Na prípravu pečených zemiakov alebo zemiakového šalátu sa používajú pevné zemiaky, ktoré sa varia v šupke – buď v slabo vriacej vode alebo šetrne nad parou – v závislosti od veľkosti 20 až 40 minút. Ak sa uložia najskôr malé zemiaky a navrch veľké, budú uvarené súčasne. Uvarené zemiaky v šupke môžete skladovať v chladničke niekoľko dní.

Na zemiakovú kašu, alebo cesto sa používajú rozvarivé zemiaky varného tyu C alebo D. Čím menšie sú zemiaky nakrájané, tým kratšie ich je potrebné variť, ale tým väčšia je strata vitamínov.

Umývanie zemiakov

Spotrebiteľovi sa v predajni ponúkajú takme výlučne umyté konzumné zemiaky. Umývanie sa už stalo štandardom, predovšetkým z hygienických dôvodov v predajni a zákazník sa tak isto nerád zašpiní pri manipulácii s nimi. Je však treba vedieť, že neumyté zemiaky dlhšie vydržia, zriedkavo hnijú a chutia lepšie ako umývané. Pri umývaní sa totiž zárodky baktérií a húb rovnomerne rozložia po povrchu. Môžu vniknúť pod poškodenú šupku a tak infikovať predtým zdravý zemiak. Preto sa do vody určenej na umývanie zemiakov pridáva dezinfekčný prostriedok – natriumhypochlorid. Aby sa zabránilo hnitiu, je dôležité, aby sa po umytí dokonale vysušili. Potom sa musia ešte pred balením prevetrať a schladiť.

Priemyselné zemiaky sú špeciálne vyšľachtené na vyšší obsah škrobu. Slúžia ako surovina na výrobu škrobu, pálenie alebo sa používajú ako krmivo pre ošípané. Nemajú dobrú chuť a ich farba je bielošedá. Nesmú sa predávať konečnému spotrebiteľovi ako konzumné zemiaky.

Margita Palušová, Spotrebiteľská informačná agentúra

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Rady a informácie zo Spotrebiteľskej poradne zriadenej v Klientskom centre Mestského úradu v Žiline sú publikované v regionálnych médiách a na webovej stránke mesta www.zilina.sk. Mesto Žilina zriadilo Spotrebiteľskú poradňu v klientskom centre v novembri 2008 za účelom poradiť občanom vo veciach reklamácií, hrozieb exekúcie, či iných spotrebiteľských otázok. Poradňu je možné navštíviť osobne, kontaktovať telefonicky, alebo mailom.

Spotrebiteľská poradňa je k dispozícii vždy v pondelok od 11.00 do 14.00 h a v stredu od 13.00 do 16.00 h v klientskom centre Mestského úradu v Žiline. Kontaktovať je možné na čísle 041/706 35 16, 0908 532 572, alebo na mailovej adrese spotrebitel@zilina.sk.

článok bol zobrazený 16108 krát zdroj: www.zilina.sk